När spelandet går för långt

Att spela poker på nätet har blivit ett nöje allt fler ägnar sig åt. Många gånger handlar det om balanserat spelande någon gång i månaden med en eller ett par hundralappar som insats, men i vissa fall har det gått mycket längre än så och blivit ett beroende. Rapporter om spelberoende personer som spelat bort alla sina tillgångar och står utan vare sig pengar, hem eller familj har blivit skrämmande många, och även om det inte går så långt för majoriteten hör vi talas om allt fler vars spelberoende blivit ett problem i deras sociala liv, och även i arbetslivet i vissa fall.

Barn med laptop

Olagligt spelande av minderåriga

Ett annat problem när det gäller onlinespelande är att minderåriga lätt kan skapa profiler och börja spela om pengar. I Sverige finns en lag om att man måste vara myndig, alltså 18 år, för att få spela om pengar på nätet. Det är dock ganska lätt att kringgå denna lag genom att registrera sig med någon släktings kreditkort, oavsett om denne är medveten om det eller ej. I en artikel i Barometern berättar en 17-årig kille om hur han spelar nätpoker upp till 20 timmar i veckan med flera tusen kronor som insats. Det som kanske är mest oroväckande är hur hans föräldrar ser på detta: ” De tycker det är okej så länge jag vinner”, som killen själv uttrycker det.

Vad kan vi göra?

Vad kan man då göra för att få bukt med de här två problemen, med för mycket spelande å ena sidan och olagligt spelande av minderåriga å andra? Det är naturligtvis en stor fråga, men det handlar om att ha en balans och sätta upp en tydlig gräns om hur mycket pengar man ska spela för och under hur lång tid. När man börjar ta pengar från exempelvis sparkonton eller liknande för att kunna spela ska man se det som en stor varningsklocka och söka hjälp. Gör man det i tid behöver spelandet inte eskalera och utvecklas till ett missbruk. Och när det gäller underåriga som spelar krävs dels striktare regler, men också att föräldrar tar sitt ansvar och har mer koll på vad deras ungdomar egentligen gör på nätet.